Bahan-bahan:
500gm daging batang pinang - dihiris nipis
1 labu bawang besar - dihiris bulat
4 helai daun limau purut
beberapa helai daun selasih (thai basil) - dihiris halus
segenggam daun ketumbar - dicincang kasar
1 batang serai - dititik
2 tangkai daun bawang - dihiris nipis
sedikit gula dan garam
minyak untuk menggoreng
Bahan2 tumbuk:
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi
2 biji cili merah
Bahan2 perasa:
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos tiram
cara:
1. panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan2 tumbuk sehingga wangi
2. masukkan daging, sos tiram, sos ikan, sedikit gula, garam dan bawang besar
3. sebelum diangkat masukkan daun limau purut, daun selasih dan daun ketumbar
4. padamkan api dan hidangkan bersama2 dengan nasi putih
note: daging boleh jugak direbus terlebih dahulu dan jika hendakkan kuah bolehlah dimasukkan sedikit stok daging dari air rebusan
1 comments:
artikel anda bagus dan menarik, artikel anda:
Artikel kuliner terhangat
Artikel anda di infogue
anda bisa promosikan artikel anda di http://www.infogue.com/ yang akan berguna untuk semua pembaca. Telah tersedia plugin/ widget vote & kirim berita yang ter-integrasi dengan sekali instalasi mudah bagi pengguna. Salam!
Post a Comment