Pages

3 August 2008

Sambal tumis petai


Bahan-bahan:
1kg udang
3 papan petai - diambil isinya
1/2kg bawang besar - dihiris
2 sudu makan santan
air asam jawa secukupnya
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan-bahan kisar:
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
15 batang cili kering
1 ketul belacan

cara:

1. panaskan kuali, tumiskan bahan2 kisar hingga wangi
2. kemudian tuangkan air asam jawa dan masak pada api sederhana hingga naik minyak
3. selepas itu, masukkan petai, udang dan bawang besar. kacau rata
4. akhir sekali, masukkan santan dan perasa secukupnya. kacau sehingga udang masak
5. hidangkan bersama2 dengan nasi putih

3 comments:

Tie said...

Baru ari tu akak masak sambal tumis petai..sekrang ni kan musim..Sedap gak..

noreen said...

ye ke? kat msia skrg nie musim derian kan sib baik tak leh buat sambal derian kalau tak semua balun kan ahak

infogue said...

artikel anda bagus dan menarik, artikel anda:
Artikel kuliner terhangat
Artikel anda di infogue

anda bisa promosikan artikel anda di http://www.infogue.com/ yang akan berguna untuk semua pembaca. Telah tersedia plugin/ widget vote & kirim berita yang ter-integrasi dengan sekali instalasi mudah bagi pengguna. Salam!

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin