1 ekor ikan siakap - dalam 600gm
100ml air - boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih
2 camb minyak - untuk menumis
garam secukupnya
Bahan2 dicincang halus:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan2 dihiris halus:
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4-5 biji cili padi
Bahan2 sos:
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plam
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis
cara:
- sediakan kukus
- lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 min
- letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air
- kukus ikan sehingga masak
- sementara itu panaskan minyak
- tumiskan bahan2 cincang selama 1 min
- masukkan semua bahan2 sos dan kacau rata
- bila mendidih, masukkan bahan2 hiris, air kukusan ikan dan garam
- masak sehingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi
- makanlah bersama2 dengan nasi putih dan ulam2an
source: puan norzailina
0 comments:
Post a Comment