Pages

8 February 2009

Ikan stim tiga rasa

Bahan-bahan (2 orang):
1 ekor ikan siakap - dalam 600gm
100ml air - boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih
2 camb minyak - untuk menumis
garam secukupnya

Bahan2 dicincang halus:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan2 dihiris halus:
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4-5 biji cili padi

Bahan2 sos:
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plam
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis


cara:
  1. sediakan kukus
  2. lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 min
  3. letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air
  4. kukus ikan sehingga masak
  5. sementara itu panaskan minyak
  6. tumiskan bahan2 cincang selama 1 min
  7. masukkan semua bahan2 sos dan kacau rata
  8. bila mendidih, masukkan bahan2 hiris, air kukusan ikan dan garam
  9. masak sehingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi
  10. makanlah bersama2 dengan nasi putih dan ulam2an

source: puan norzailina

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin