Bahan-bahan:
450gm mentega
140gm gula pasir
10 biji telur - grade C
510gm condensed milk (susu pekat)
240gm superfine/tepung kek (kalau di UK boleh guna supreme sponge flour)
200gm horlicks powder
cara:
- ayakkan tepung dengan horlicks powder dan ketepikan
- griskan square tin cake yang bersaiz 9x9 dan alaskan dengan kertas minyak
- ketepikan
- panaskan oven pada setting grill mode pada suhu 230C atau 250C bergantung pada oven masing2
- pukul gula dan mentega sehingga gebu dan ringan (apabila dikaupkan dengan spatula adunan tidak jatuh)
- kemudian masukkan telur satu persatu sehingga habis sambil dipukul sehingga sebati
- masukkan pula condensed milk dan pukul lagi
- setelah itu kaupbalikkan adunan tepung yang telah diayak tadi sehingga sebati
- pastikan sebelum adunan dibakar panaskan tin kek terlebih dahulu samada di dalam oven atau direndamkan sekejap di dalam mangkuk yang berisi dengan air panas
- ambil satu atau dua senduk adunan dan ratakan keseluruhan tin kek dan bakar (grill mode) selama 5-6 min atau sehingga keperangan
- selepas satu lapisan kek masak keluarkan dari oven dan tekan2 kek tadi dengan menggunakan belakang sudu supaya mengeluarkan angin
- masukkan lagi adunan dan ulangi step 9 dan 10
- lakukan sehingga habis
- untuk lapisan terakhir bakar pada suhu biasa pada 180C selama 10-15 min supaya kek tahan lebih lama
- keluarkan tin kek dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin
- potong dan hidangkan
source: bro rozzan (cara diubah sedikit mengikut cara sendiri)
0 comments:
Post a Comment