200gm tepung roti
50gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm gula pasir
2/3 camt garam
1 camb baking powder
2 camt instant yeast
190ml susu + 1 biji telur - dikacau rata
50gm lemak sayur
minyak untuk menggoreng
Chocolate topping:
100 plain chocolate - masak secara double boiler sehingga cair, kacau sentiasa dan pastikan jangan dimasuki air
chopped kacang secukupnya
favourite jam secukupnya
cara:
- masukkan tepung, gula, garam dan baking powder ke dalam mangkuk adunan
- kacau rata
- setelah itu masukkan pula susu dengan telur dan jugak yis
- kacau sekejap
- masukkan pula lemak sayur dan uli sehingga tidak melekat di tangan
- bentukkan doh menjadi bulat dan letakkan semula ke dalam mangkuk adunan tadi
- biarkan doh naik dua kali ganda selama 40-45 min
- kalau ada breadmaker boleh dimasukkan semua bahan ke dalamnya dan tekankan setting dough
- tunggu sehingga siap selama 1 1/2 jam
- keluarkan doh dan letakkan ke atas papan pencanai
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan semula menjadi bulat dan rehatkan selama 10 min
- ambil doh tadi dan canaikan setebal 1 - 1.5cm
- terapkan doh dengan menggunakan donut cutter dan susunkan ke atas baking tray yang telah di alaskan dengan kertas minyak
- biarkan doh naik sekali lagi selama 20-30 min
- setelah itu bolehlah digoreng sehingga keperangan
- NOTE: jika inginkan jam donut bolehlah ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bulat. selepas digoreng masukkan jam ke dalam piping bag dan pipekan ke dalam donut tadi
- Donut with chocolate topping - selepas dicairkan cokelat secara double boiler, ambil satu donut yang telah digoreng tadi dan celupkan ke dalam cokelat tadi. taburkan dengan chopped kacang (almond, hazelnut)
note: donut nie memang lembut walaupun disimpan keesokkan harinya
source: yani (cara diubah sedikit)
1 comments:
wah sedapnye nampak donut nih...ngan kacang + coklat tu lagi ler
Post a Comment