500gm sotong
1 biji kelapa - ambil santan
2 sudu besar kerisik
beberapa helai daun limau purut
daun kunyit - dihiris
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3cm lengkuas
3cm halia
2cm kunyit hidup
cara:
- panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga naik minyak
- masukkan santan, kerisik, daun limau purut dan daun kunyit
- kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak
- biarkan kuah pekat dan agak kering
- setelah itu masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa
- masakkan sekejap sahaja (jika terlalu lama sotong akan menjadi liat) dan biarkan sampai naik minyak
- angkat dan hidangkan bersama dengan nasi putih
source: k.hanieliza
0 comments:
Post a Comment