Pages

14 February 2009

Rendang sotong

Bahan-bahan:
500gm sotong
1 biji kelapa - ambil santan
2 sudu besar kerisik
beberapa helai daun limau purut
daun kunyit - dihiris
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
20 tangkai cili kering
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3cm lengkuas
3cm halia
2cm kunyit hidup

cara:
  1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga naik minyak
  2. masukkan santan, kerisik, daun limau purut dan daun kunyit
  3. kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak
  4. biarkan kuah pekat dan agak kering
  5. setelah itu masukkan sotong, garam dan gula secukup rasa
  6. masakkan sekejap sahaja (jika terlalu lama sotong akan menjadi liat) dan biarkan sampai naik minyak
  7. angkat dan hidangkan bersama dengan nasi putih

source: k.hanieliza

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin