Pages

14 February 2009

Mushroom sauce


Bahan-bahan:
1 cawan cendawan butang - dihiris
1 labu bawang besar - dicincang/dipotong dadu
2 camb tepung gandum
500ml air rebusan ayam atau 1 kiub chicken cube + 500ml air
2-3 camb kicap pekat
1 camb herba italy atau mix herbs
serbuk lada hitam

garam - jika perlu
2 camb minyak
2 camb mentega

cara:

  • panaskan kuali dengan minyak dan mentega
  • tumiskan bawang besar sehingga wangi
  • kemudian masukkan pula tepung dan kacau sebati
  • setelah itu masukkan bahan2 yang lain dan kacau rata
  • biarkan kuah hingga pekat
  • hidangkan dengan chicken chop (lihat resepi disini/lamb chop/steak, coleslaw, salad atau fries

source: puan norzailina (cara telah diubah sedikit mengikut cara sendiri)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin