Pages

6 February 2009

Bahulu cermai

Bahan-bahan:
7 biji telur - grade A
380gm gula kastor
250gm tepung gandum
1/2 camt baking powder
1 camt esen vanila
sedikit minyak - untuk sapuan pada acuan

cara:
  1. panaskan oven pada suhu 200C
  2. ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder. ketepikan
  3. satukan telur, gula dan esen vanila di dalam mangkuk adunan
  4. pukulkan dengan high speed sehinga kembang dan gebu lebih kurang 5 min
  5. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dipukul lagi pada slow speed sehingga habis
  6. panaskan acuan bahulu di dalam oven sekejap
  7. keluarkan dan sapukan dengan minyak (pastikan jangan minyak sampai berlinang)
  8. letakkan 1 sudu kecil adunan ke dalam setiap lubang acuan dan bakar selama 10-12 min atau sehingga msak

note: pastikan acuan yang diguna non-stick kalau tidak bahulu tidak berapa cantik cam dalam gambo

source: resepi.net

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin