600gm daging - dipotong nipis
1/2 cawan buah prune - dibuangkan biji dan dimesin halus
5 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari
1/2 cawan air
4 sudu besar minyak
garam dan gula secukupnya
Bahan2 kisar:
4 ulas bwang putih
10 ulas bawang merah
2 inci halia
cara:
- daging yang telah dibersih dan dihiris nipis tadi di gaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat sehingga rata
- panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan naik minyak
- masukkan daging dan air. kacau rata
- biarkan daing masak sehingga lembut
- kemudian barulah dimasukkan buah prune, garam dan gula (jika sukakan masam2 manis bolehlah diimbangkan perasa gula)
- biarkan sehingga kuah pekat
- setelah masak bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi putih atau nasi minyak dan beriani
source: k.hanieliza (ubah sikit)
0 comments:
Post a Comment