Bahan-bahan:
Bahan2 A:
225gm butter
160gm gula perang (soft brown sugar)
5 biji telur
200gm original flavour kaya
2 camb susu tepung (milk powder)
120gm tepung kek
Bahan2 B:
225gm butter
160gm gula perang (soft brown sugar)
5 biji telur
200gm pandan flavour kaya
2 camb susu tepung (milk powder)
1 camt pewarna hijau atau pandan emulco
cara:
- Bahan2 A: pukul telur dengan gula perang sehingga gebu dan ringan (apabila dikaup dengan spatula adunan tidak jatuh)
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul sehingga sebati
- setelah itu masukkan pula kaya dan susu tepung
- pukul rata
- ayakkan tepung ke dalam adunan sambil dikaupbalik sehingga sebati
- ketepikan bahan2 A
- Bahan2 B: caranya sama seperti Bahan2 A cuma selepas Step 3 masukkan pewarna hijau atau pandan emulco dan kacaukan sebati
- pastikan oven dipanaskan untuk grill mode pada suhu 220C
- griskan 9x9 inch tin kek dan ketepikan
- panaskan tin kek terlebih dahulu samada di dalam oven atau direndamkan di dalam mangkuk yang berisi air panas
- ambil satu senduk atau 2 senduk adunan Bahan2 A dan ratakan ke dalam tin kek
- bakar selama 7 min atau sehingga keperangan
- keluarkan tin kek dan dengan menggunakan belakang sudu tekan2kan kek tadi supaya mengeluarkan angin
- setelah itu barulah di masukkan Bahan2 B dan sapukan rata
- bakar lagi selama 7 min dan ulangi lagi dari step 10 sehingga habis kedua2 adunan digunakan
- selepas lapisan akhir dibakar tukarkan api oven kepada mode biasa dan turunkan suhu kepada 180C dan bakar lagi selama 10-15 min supaya kek tahan lebih lama
- keluarkan tin kek dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin
- potong dan bolehlah dihidangkan
source: table for 2 (cara diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment