


250gm mentega
200gm gula pasir / gula kastor
5 biji telur
210gm tepung gandum
1/2 camt baking powder
1 camt esen vanila
beberapa titik pewarna pink, kuning, hijau, biru atau ikut warna kegemaran masing2
cara:
- griskan tin kek berukuran 8" x 8" atau 9" x 9" dan taburkan sedikit tepung supaya kek tidak melekat. ketepikan
- ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder sebanyak 3 kali. ketepikan
- kemudian pukulkan mentega dan gula di dalam mangkuk adunan sehingga gebu dan ringan (apabila diterbalikkan adunan tidak jatuh)
- setelah itu masukkan telur satu persatu sambil dipukul sehingga habis telur digunakan
- masukkan esen vanila dan pukul rata
- kaupbalikkan tepung ke dalam adunan sambil dikacau sehingga sebati
- bahagikan adunan kepada 4 mangkuk/bahagian dengan setiap satu di masukkan satu pewarna dan dikacau rata
- ambil dua camb adunan pink dan letakkan di tengah2 tin kek
- masukkan pula dua camb adunan kuning dan diletakkan di atas adunan pink tadi (bertindih seperti di dalam gambar di atas)
- ulangi step 8 dengan adunan warna hijau dan biru (setiap adunan hendaklah diletakkan bertindih dan adunan akan sendirinya tersebar keseluruhan tin kek)
- lakukan sehingga habis kesemua adunan digunakan dan akhir sekali hentakkan sedikit tin kek supaya kek rata
- bakar pada suhu 180C selama 45 ke 50 min atau sehingga masak
- setelah masak padamkan api oven dan biarkan tin kek di dalamnya selama 5 min
- kemudian barulah dikeluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
source: bro rozzan
1 comments:
w5y21t7z61 y1n25i1e97 b4k76q1y40 g6c15m7p62 e4p04r4y65 s2a39e0n87
Post a Comment