Pages

17 February 2009

Kacang botak


Bahan-bahan:
1kg kacang tanah - tidak perlu dicuci atau dibuang kulit
3 biji telur putih
3/4 cawan (170gm) gula pasir
1 camb garam
3 camb serbuk jintan manis
3 camb serbuk jintan putih
6-7 camb serbuk cili - nie bergantung pada kepedasan masing2
300-320gm tepung gandum
4-5 pelepah daun kari
minyak untuk menggoreng

cara:
  • ratakan kacang ke dalam dulang dan jemur selama 8-10 jam supaya ianya dapat meranggupkan lagi kacang
  • NOTE: pada yang tinggal dinegara 4 musim yang jarang dapat cahaya matahari seperti di UK bolehlah di masukkan ke dalam oven dan letakkan di tray yang paling bawah sekali
  • kemudian bakar pada suhu 150C selama 30-40 min
  • sementara itu pukul putih telur sekejap dengan menggunakan hand whisker
  • kemudian masukkan gula, garam, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk cili
  • kacau sehingga semua bahan sebati
  • masukkan pula kacang dan kacau rata (seperti di dalam gambar)
  • bubuhkan tepung gandum dan gaulkan sehingga kesemua kacang bersalut dengan tepung
  • panaskan kuali dengan minyak yang banyak
  • masukkan 2-3 senduk kacang (bergantung pada size kuali yang digunakan) dan beberapa helai daun kari
  • goreng dengan api yang sederhana panas
  • kacau sekali sekala supaya kacang tidak hangus
  • goreng sehingga kacang mulai berbunyi atau meletup atau bertukar keperangan
  • bolehlah diangkat dan ditoskan diatas kitchen towel sebelum diubahkan ke dalam bekas kedap udara
  • apabila sudah sejuk barulah boleh ditutup bekas kedap udara

note: sedap dan susah untuk berhenti mengunyah apabila sudah mula makan

source: D (cara diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin