Pages

10 February 2009

Pengat keledek bersagu

Bahan-bahan:
3 batang/keping keledek - dipotong dadu selebar 1 inci
1 biji gula melaka/kabung - dihiris/potong kecil
1 cawan biji sagu - direndam
1-2 cawan santan pekat - ikut selera masing2 kalau nak pekat atau cair sedikit
garam dan gula pasir secukup rasa

cara:
  • rebuskan keledek di dalam periuk sehingga empuk (sukatan air agak2 sendiri)
  • selepas itu masukkan biji sagu, gul amelaka, gula pasir dan garam secukup rasa
  • kacau sehingga sebati
  • biarkan mendidih dan gula larut
  • kemudian barulah dimasukkan santan dan kacau rata
  • biarkan kuah mendidih sekejap dan barulah dipadamkan api
  • sedia dihidangkan sebagai minuman petang

source: D

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin