1kg mee kuning - dicelur
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
5 sudu besar rempah kari ayam - dicampurkan dengan sedikit air panas supaya menjadi pes
2 sudu besar serbuk cili atau cili kisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1.5 - 2 liter santan
100gm fish ball - dibelah 2
2 keping fish cake - dihiris
5 keping tahu kering - dihiris
200gm kerang atau mussel - direbus
2 keping asam keping
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 hiasan:
sawi secukupnya - dipotong dan dicelur
taugeh secukupnya - celur atau tidak bergantung pada selera masing2
4 tangkai cili merah - dihiris
4 tangkai cili hijau - dihiris
bawang goreng secukupnya
limau kasturi secukupnya - dibelah 2
Bahan2 tumis:
2 batang serai - diketuk
5 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
2cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
Bahan2 kisar:
2.5cm halia
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
cara:
- panaskan minyak
- masukkan bahan2 tumis dan goreng sehingga garing dan wangi
- kemudian masukkan bahan2 kisar, pes serbuk kari, serbuk cili dan serbuk kunyit
- kacau sehingga sebati dan pecah minyak (pastikan sampai pecah minyak dan garing barulah sedap)
- masukkan santan, ayam dan asam keping
- biarkan sehingga ayam empuk dan kuah pecah minyak barulah dimasukkan fish ball, fish cake, tahu kering, kerang dan garam secukup rasa
- biarkan kuah mendidih seketika barulah di matikan api oven
- cara menghidang mee: masukkan mee di dalam mangkuk dan bahan2 hiasan. kemudian tuangkan kuah kari di atasnya
- hidangkan panas2
note: sedap dan highly recommended
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment