1kg ayam - dipotong kecil
1 sudu besar kicap cair
3 cawan beras basmathi
3 cawan air - kandungan air bergantung pada jenis beras
3/4 cawan susu cair
1 sudu besar rempah kurma
1/2 sudu besar rempah kari daging/ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 biji buah tomato - dicincang atau dipotong dadu kecil
2 sudu besar tomato puree
1/2 cawan kacang peas
2 sudu besar kismis
2 tangkai daun pudina - dihiris 2cm
3 tangkai daun ketumbar - dihiris 2cm
garam secukup rasa
bawang goreng - sebagai taburan
Bahan2 tumis:
3 sudu besar minyak sapi atau marjerin
6 biji bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
2cm halia - dimayang
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
cara:
- lumurkan ayam dengan sedikit garam dan kicap cair
- kemudian panggangkan di dalam oven sehingga masak (suhu dan masa bergantung pada oven masing2 lihat pada manual)
- setelah ayam masak ketepikan
- setelah itu panaskan minyak sapi atau marjerin di dalam periuk
- masukkan bawang merah, bawang putih dan halia
- goreng sehingga wangi dan garing
- kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan
- kacau sebentar
- masukkan rempah kari, rempah kurma, serbuk lada sulah dan kacau rata
- setelah itu masukkan air, susu cair, garam, buah tomato dan tomato puree
- kacau lagi dan bila mengelegak barulah dimasukkan beras
- kacau sehingga sebati (bolehlah di ubahkan ke dalam rice cooker jika suka dan masak seperti biasa) dan masak nasi seperti biasa
- apabila nasi hampir2 masak bolehlah dimasukkan daun pudina, daun ketumbar, kismis, kacang peas dan ayam
- tutupkan semula periuk dan biarkan nasi sehingga masak
- setelah itu bolehlah digaulkan nasi perlahan2 sehingga rata
- bolehlah diangkat dan ditaburkan dengan sedikit bawang goreng
- hidangkan bersama2 dengan dalca dan lauk pauk yang lain
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment