12 - 15 keping kepak ayam (mid wing)
Bahan2 A:
1 camb serbuk kunyit
2 camb serbuk ketumbar
1/2 camt serbuk jintan putih
garam secukup rasa
Bahan2 B:
1 camb cili kisar
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dicincang
1 camt sos ikan
3 camb air - boleh tambahkan kalau nak lebih kuah
1 batang karot - dipotong bulat atau ikut suka masing2
1 biji timun - dibuang empulur dan dipotong kiub
daun bawang - dihiris
gula dan garam secukup rasa
cara:
- perapkan ayam bersama2 dengan bahan2 A selama 40 min
- kemudian gorengkan setengah masak, angkat dan ketepikan
- panaskan kuali dan tumiskan kedua2 bawang sehingga wangi
- kemudian masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing
- masukkan gula dan gaul lagi
- bubuhkan sos ikan, air dan ayam yang digoreng tadi
- gaulkan sebati
- masukkan karot dan timun
- perasakan dengan garam
- masak sehingga karot lembut dan ayam masak
- taburkan daun bawang dan tutupkan api oven
- bolehlah dihidangkan bersama2 dengan nasi putih
source: k.nis
0 comments:
Post a Comment