450gm mentega
250gm gula kastor
10 biji telur
170gm seri kaya
397gm susu pekat (condensed milk)
100gm horlicks powder
1 camt esen vanila
200gm tepung gandum atau tepung hongkong
cara:
- griskan pada dasar dan sekeliling loyang 8"x 8"
- kemudian alaskan dengan kertas minyak (parchment paper) dan griskan lagi (jika menggunakan loyang non-stick hanya perlu griskan sahaja tidak perlu alaskan dengan kertas minyak
- ketepikan
- pukul mentega dengan gula sehingga gebu dan kembang (apabila diangkat dengan spatula adunan tidak jatuh)
- masukkan telur satu persatu sambil dipukul sehingga habis telur digunakan
- kemudian masukkan seri kaya, susu manis, horlicks dan esen vanila
- pukul lagi sehingga rata
- setelah itu kaupbalikkan tepung sehingga rata atau boleh jugak dipukul sehingga rata
- cara membuat design kek bergantung pada kreativiti masing2
- 6 senduk lapisan plain + 10 senduk lapisan warna + 6 senduk lapisan plain + 10 senduk lapisan warna + 6 senduk lapisan plain (1 lapis kek gunakan 2 senduk adunan)
- 20 senduk lapisan warna tadi dibahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan setiap satu ikut suka masing2
- manakala 18 senduk adunan plain tadi dibahagikan kepada 3 mangkuk dengan 6 senduk setiap satu mangkuk
- panaskan oven dengan menggunakan grill mode pada suhu 200-220C bergantung pada oven masing2
- mula2 letakkan 2 senduk lapisan plain dan bakar selama 5-6 min atau sehingga keperangan
- buat lagi untuk lapisan kedua dan ketiga dengan menggunakan lapisan plain
- setelah itu letakkan 2 sudu lapisan warna dan bakar lagi dan lakukan sehingga 5 warna/lapis digunakan (10 senduk kesemuanya)
- kemudian bakar lagi dengan menggunakan lapisan plain sehingga 3 lapis (6 senduk)
- ulangi step 15 dan 16
- akhir sekali mestilah 3 lapisan adunan plain
- selepas habis membakar lapisan terakhir tukarkan oven kepada baking mode 150C dan bakar lagi selama 10 min supaya kek lebih tahan lama
note: gambar hanya menggunakan separuh adunan sahaja
source: bro rozzan
1 comments:
z0t67e5t34 v8a39i5g37 k4i32b7q78 x8i26q6x09 i4y22a1m32 e2w55l5w23
Post a Comment