1 ekor ayam - dipotong kecil atau ikut suka masing2
6 batang serai - dititik sehingga pecah bawahnya (kalau tidak nanti serai lambat kering)
2 keping asam keping/gelugor
garam dan kunyit secukupnya
Bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering
cara:
- ayam dilumur dengan garam dan kunyit
- goreng separuh masak
- angkat dan toskan minyaknya
- ketepikan
- tumiskan bahan2 kisar sehingga agak garing
- masukkan ayam tadi bersama dengan asam keping dan serai
- goreng sehingga serai menjadi kering
- sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk dimakan
- setelah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama2 dengan nasi putih bersama dengan lauk pauk yang lain
note: ayam jangan dipotong terlalu besar nanti bahan2 kuah dan serai tidak meresap bersama2 dengan ayam
source: mak lang
0 comments:
Post a Comment