1/2 ekor (900gm) ayam - dipotong dua
1 sudu besar rempah serbuk sup
9-10 cawan air atau 2.5 liter air
garam secukupnya
nasi impit secukupnya
kacang goreng secukupnya
taugeh secukupnya
suhun goreng secukupnya
daun bawang - dihiris
daun sup - dihiris
bawang goreng secukupnya
Bahan2 penumis:
3cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Bahan2 kisar:
4-5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
1cm lengkuas
1 batang serai
1/2 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu kecil lada sulah
2 biji buah keras
Bahan2 sambal kicap:
10 biji cili padi
7 sudu besar kicap manis
1 ulas bawang putih
Bahan2 untuk pegedil - lihat resepi disini
cara:
- panaskan minyak
- tumis bahan2 penumis sehingga wangi
- kemudian masukkan bahan2 kisar dan serbuk sup
- goreng sehingga wangi dan garing
- masukkan air, ayam dan garam secukup rasa
- masak dengan api yang sederhana sehingga ayam empuk
- setelah ayam masak keluarkan dan toskan
- ambil isinya dan siat2kan dan ketepikan
- masukkan semula tulang ke dalam sup tadi
- cara membuat sambal kicap: blend semua bahan sehingga halus
- cara menghidang: potong nasi impit dan masukkan ke dalam mangkuk
- masukkan suhun, taugeh, isi ayam, pegedil, kacang goreng, bawang goreng, daun sup, daun bawang dan sambal kicap
- tuangkan kuah sup dan hidangkan
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment