Bahan-bahan (lebih kurang 25 biji):
1/2 cawan (75gm) tepung beras
125ml air
2 camb telur
1/2 camt air kapur
1/2 camt garam
Inti - lihat resepi disini
cara:
- satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan dan gaulkan sebati
- panaskan minyak yang banyak (mesti terendam acuan pai tee) dengan api yang sederhana panas
- celupkan acuan pai tee sekejap ke dalam minyak panas tadi
- kemudian celupkan ke dalam adunan tetapi jangan sampai celup sehingga penuh cukup sekadar 3/4 (pastikan bahagian bawah pun tercelup sama)
- masukkan ke dalam kuali panas tadi dan biarkan seketika sehingga kulit pai tee keras sedikit
- kemudian tolakkan kulit perlahan2 dengan garpu sehingga terjatuh ke dalam minyak panas tadi
- balik2kan sekali-sekala sehingga kekuningan dan barulah diangkat dan ditoskan di atas kitchen towel
- lakukan sehingga habis adunan digunakan
- bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara sementara menunggu inti siap
- isikan kulit pai tee tadi dengan inti dan bolehlah dimakan bersama2 dengan sos
source: zaliana
0 comments:
Post a Comment