250gm cream cheese (philadelphia)
250gm whipping cream
100gm gula pasir
1 camt esen vanila
1-2 camb serbuk koko atau serbuk kopi - optional
chocolate swissroll atau savoiardi ladyfingers
serbuk koko secukupnya - untuk taburan
cara:
- pukul cream cheese dan 50gm gula sehingga gebu. ketepikan
- selepas itu pukul pula whipping cream dan 50gm gula sehingga gebu
- setelah itu satukan kedua2nya dan gaulkan sebati
- masukkan esen vanila dan 1-2 camb serbuk koko (kalau digunakan). gaulkan rata
- cara untuk menyediakan: kalau menggunakan swissroll potongkan mengikut berapa besar mangkuk yang digunakan dan susunkan. jika menggunakan ladyfingers aturkan ke dalam mangkuk
- taburkan sedikit serbuk koko di atasnya
- selepas itu tuangkan campuran adunan cream cheese tadi dan ratakan
- susunkan lagi swissroll atau ladyfingers, taburkan serbuk koko dan tuangkan adunan cream cheese
- lakukan sehingga habis dan simpankan semalaman di dalam fridge
- apabila sudah betul2 sejuk barulah ditaburkan dengan serbuk koko
- potong dan hidangkan
source: cikgu sue/maklang/D
1 comments:
Sedapnya nampak tiramisu nie ..belanja nya mahal kalau guna keju mascaphone.
Post a Comment