170gm mentega
125gm philadelphia cream cheese
250gm gula kastor
5 biji kuning telur
210gm tepung serbaguna/gandum
1 1/2 camt baking powder
2 camt esen vanila
5 biji telur putih
1/8 camt cream of tartar
cara:
- alaskan kertas kalis minyak tin empatsegi 20 atau 22cm dan griskan. ketepikan
- ayakkan tepung dan baking powder. ketepikan
- pukul mentega dan cream cheese sehingga kembang dan pucat warnanya
- masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul lagi sehingga habis
- bubuh sebiji demi sebiji kuning telur sambil dipukul lagi sehingga sebati
- perlahankan speed mixer dan masukkan pula tepung
- selepas itu masukkan esen vanila
- di dalam mangkuk adunan yang lain pukulkan putih telur hingga berbuih
- masukkan cream of tartar dan pukul lagi sehingga kental
- bubuh 1/3 adunan ke dalam adunan cream cheese dan kaupbalikkan adunan sehingga sebati
- ulangi sehingga habis
- ratakan adunan ke dalam tin dan bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga masak
- keluarkan dan biarkan di atas redai selama 1omin sebelum dikeluarkan dari tin
- pastikan kek betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
source: puan norzailina nordin
1 comments:
thanks for the recipe I have tried, it so good
Post a Comment