1kg tulang rusuk lembu
4 biji ubi kentang - dipotong 4
air secukupnya
1 sup bunjut tulang
2 tangkai daun sup - diracik
bawang goreng
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1cm halia
1 sudu kecil jintan putih - disangai & ditumbuk
1/2 sudu kecil jintan manis - disangai & ditumbuk
1 1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
Bahan2 penumis:
4 biji buah pelaga - diketuk
1cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
cara:
- rebuskan tulang lembu bersama kulit kayu manis sehingga dagingnya lembut
- masukkan ubi kentang dan biarkan sehingga empuk
- sementara itu panaskan minyak tumiskan bahan2 kisar, bahan2 tumbuk, sup bunjut tulang dan bahan2 penumis sehingga naik bau
- tuangkan ke dalam periuk rebusan tulang tadi
- masukkan garam secukup rasa dan kacau rata
- akhir sekali masukkan daun sup dan bawang goreng
- angkat dan hidangkan
source: majalah saji (telah diubah)
2 comments:
Saya masak untuk Ramadhan ni
Susah2 aje ! Air you dh banyak dahhhh !
Post a Comment