Bahan2 pastry - A:
200gm mentega
100gm gula aising
1/4 camt esen vanila
Bahan2 B:
1 biji telur
Bahan2 C:
420gm tepung gandum
1 camb tepung susu
Bahan2 inti kastard:
2 camb tepung gandum
2 camb tepung kastard atau tepung jagung
8 camb gula pasir
2 cawan (500ml) susu segar
2 biji telur
2 camb mentega
Bahan2 hiasan:
strawberry - dipotong kecil
buah peach - dipotong kecil
buah kiwi - dipotong kecil
cara:
- cara membuat pastry: pukul bahan2 pastry (A) sehingga gebu
- masukkan 1 biji telur dan pukul lagi sehingga sebati
- perlahankan mixer dan masukkan bahan2 C dan pukul sehingga rata
- gaulkan doh sehingga tidak melekat di tangan
- letakkan sekeping freezer bag yang telah dibelah dua
- ambil sedikit doh dan canaikan menjadi nipis lebih kurang 3cm
- tekapkan doh tadi ke dalam acuan tart dan potongkan lebihan di tepi2 acuan dengan pisau
- cucuk2kan dasar tart dengan garpu
- lakukan sehingga habis
- bakar pada suhu 160C selama 12-15 min atau sehingga keperangan
- keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk
- bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara
- cara membuat inti kastard: campurkan tepung gandum, tepung kastard/jagung dan gula ke dalam periuk tahan panas
- masukkan dua camb susu dan kacau rata
- setelah itu masukkan pula telur dan kacaukan sebati
- tuangkan lebihan susu tadi dan jerangkan di atas api yang perlahan
- pastikan adunan dikacau selalu supaya tidak berketul
- kacau sehingga adunan menjadi pekat dan likat
- padamkan api dan masukkan mentega
- kacaukan sebati dan biarkan sejuk
- ambil satu keping tart, paipkan inti kastard dan hiaskan buah2an
- bolehlah dihidangkan atau disimpankan dulu di dalam fridge
source: bahan2 pastry (alex goh) dan inti kastard (k.rinnchan)
0 comments:
Post a Comment