Pages

26 April 2009

Fruit tartlet

Bahan-bahan:
Bahan2 pastry - A:
200gm mentega
100gm gula aising
1/4 camt esen vanila

Bahan2 B:
1 biji telur

Bahan2 C:
420gm tepung gandum
1 camb tepung susu

Bahan2 inti kastard:
2 camb tepung gandum
2 camb tepung kastard atau tepung jagung
8 camb gula pasir
2 cawan (500ml) susu segar
2 biji telur
2 camb mentega

Bahan2 hiasan:
strawberry - dipotong kecil
buah peach - dipotong kecil
buah kiwi - dipotong kecil

cara:
  • cara membuat pastry: pukul bahan2 pastry (A) sehingga gebu
  • masukkan 1 biji telur dan pukul lagi sehingga sebati
  • perlahankan mixer dan masukkan bahan2 C dan pukul sehingga rata
  • gaulkan doh sehingga tidak melekat di tangan
  • letakkan sekeping freezer bag yang telah dibelah dua
  • ambil sedikit doh dan canaikan menjadi nipis lebih kurang 3cm
  • tekapkan doh tadi ke dalam acuan tart dan potongkan lebihan di tepi2 acuan dengan pisau
  • cucuk2kan dasar tart dengan garpu
  • lakukan sehingga habis
  • bakar pada suhu 160C selama 12-15 min atau sehingga keperangan
  • keluarkan dari acuan dan biarkan sejuk
  • bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara
  • cara membuat inti kastard: campurkan tepung gandum, tepung kastard/jagung dan gula ke dalam periuk tahan panas
  • masukkan dua camb susu dan kacau rata
  • setelah itu masukkan pula telur dan kacaukan sebati
  • tuangkan lebihan susu tadi dan jerangkan di atas api yang perlahan
  • pastikan adunan dikacau selalu supaya tidak berketul
  • kacau sehingga adunan menjadi pekat dan likat
  • padamkan api dan masukkan mentega
  • kacaukan sebati dan biarkan sejuk
  • ambil satu keping tart, paipkan inti kastard dan hiaskan buah2an
  • bolehlah dihidangkan atau disimpankan dulu di dalam fridge

source: bahan2 pastry (alex goh) dan inti kastard (k.rinnchan)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin