1/2 kg ayam - dipotong kecil
4-5 sudu besar cili kisar - nak lebih pun boleh untuk dapat kuah yang banyak sikit
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar tomato puree
1/4 cawan susu cair atau susu segar
1 biji buah tomato - dibelah 4
kacang peas secukupnya
serbuk kunyit secukupnya
garam dan gula secukupnya
Bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai
1/4 inci lengkuas
Bahan2 rempah tumis:
1/2 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
cara:
- perapkan ayam dengan garam dan kunyit serbuk sebentar
- kemudian goreng ayam separuh masak
- angkat dan ketepikan
- panaskan minyak dan tumiskan bahan2 rempah tumis sehingga wangi
- masukkan bahan2 kisar dan cili
- tumis sehingga naik minyak dan garing
- kemudian masukkan sos tomato, tomato puree, garam, gula, susu dan sedikit air
- gaulkan semua bahan sehingga sebati
- setelah itu baru dimasukkan ayam goreng tadi dan kacau sehingga ayam masak dan kuah agak pekat
- bila hampir masak masukkan buah tomato dan kacang peas
- angkat dan taburkan dengan bawang goreng
- siap untuk dihidangkan dengan nasi tomato, nasi minyak dan sebagainya
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment