1kg daging atau kambing
1 biji buah tomato - dicincang
2 sudu besar bawang goreng - diramas
4 sudu besar rempah beriani
1/2 cawan yogurt
1/2 cawan susu cair
1/2 biji jus limau nipis
1 tangkai daun ketumbar - diracik
1 tangkai daun pudina - diracik
1/4 tin tomato puree (tin besar)
2 cawan air
1 sudu besar minyak sapi
minyak masak secukupnya
garam secukup rasa
Bahan2 tumis:
4 labu bawang besar - dihiris
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
Bahan2 kisar:
6 ulas bawang putih
4cm halia
2 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
1 sudu besar badam
1 sudu besar gajus
cara:
- panaskan kuali dengan minyak sapi + minyak masak
- masukkan bahan2 tumis
- goreng sehingga wangi dan bawang kekuningan
- masukkan bahan2 kisar, tomato puree, rempah beriani, bawang goreng dan daging
- gaulkan rata
- selepas itu masukkan pula daun pudina, daun ketumbar, buah tomato dan air
- kacau rata
- masak sehingga daging 3/4 masak
- kemudian masukkan yogurt, susu cair dan garam
- kacaukan rata
- akhir sekali setelah daging hampir2 empuk masukkan perahan jus limau nipis dan didihkan sebentar
- angkat dan hidangkan dengan nasi beriani, nasi minyak dan sebagainya
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment