Pages

11 April 2009

Beriani daging special

Bahan-bahan:
1kg daging atau kambing
1 biji buah tomato - dicincang
2 sudu besar bawang goreng - diramas
4 sudu besar rempah beriani
1/2 cawan yogurt
1/2 cawan susu cair
1/2 biji jus limau nipis
1 tangkai daun ketumbar - diracik
1 tangkai daun pudina - diracik
1/4 tin tomato puree (tin besar)
2 cawan air
1 sudu besar minyak sapi
minyak masak secukupnya
garam secukup rasa

Bahan2 tumis:
4 labu bawang besar - dihiris
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang

Bahan2 kisar:
6 ulas bawang putih
4cm halia
2 tangkai cili merah
3 tangkai cili hijau
1 sudu besar badam
1 sudu besar gajus

cara:
  1. panaskan kuali dengan minyak sapi + minyak masak
  2. masukkan bahan2 tumis
  3. goreng sehingga wangi dan bawang kekuningan
  4. masukkan bahan2 kisar, tomato puree, rempah beriani, bawang goreng dan daging
  5. gaulkan rata
  6. selepas itu masukkan pula daun pudina, daun ketumbar, buah tomato dan air
  7. kacau rata
  8. masak sehingga daging 3/4 masak
  9. kemudian masukkan yogurt, susu cair dan garam
  10. kacaukan rata
  11. akhir sekali setelah daging hampir2 empuk masukkan perahan jus limau nipis dan didihkan sebentar
  12. angkat dan hidangkan dengan nasi beriani, nasi minyak dan sebagainya

source: noormasri

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin