Bahan-bahan:
1kg beras pulut
santan secukupnya
garam secukup rasa
Bahan2 untuk inti - dikisar halus:
300gm kelapa parut
50gm udang kering - direndam sekejap
5 tangkai cili merah
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 batang serai
daun pisang secukupnya
lidi secukupnya
cara:
- pulut dicuci dan ditoskan
- kemudian direndam selama sejam
- kemudian gaulkan dengan garam dan santan
- kukus sehingga masak lebih kurang 30 min
- biarkan sejuk
- untuk membuat inti: panaskan minyak kemudian tumiskan bahan2 kisar tadi sehingga garing
- selepas itu masukkan kelapa parut dan garam secukup rasa
- sangai sehingga kelapa kering
- angkat dan sejukkan
- cara membalut: layurkan pisang
- ratakan pulut di atasnya
- masukkan inti ditengah2 dan digulung
- sepitkan kiri kanan daun pisang dengan lidi
- akhir sekali panggang
source: majalah saji
0 comments:
Post a Comment