1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1 keping asam keping
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1-2 sudu besar cili kisar - optional
1 batang serai - diketuk
garam secukup rasa
air secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan2 tumbuk A - disangai & tumbuk hingga lumat:
2 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar jintan halus/putih
Bahan2 tumbuk B - tumbuk hingga lumat:
2cm halia
6 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
cara:
- panaskan minyak, masukkan bahan2 tumbuk A dan B, serbuk kunyit, serai dan cili kisar
- tumis sehingga garing
- masukkan ayam, asam keping dan air secukupnya
- renehkan sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat (kepekatan kuah bergantung pada suka masing2 tapi kalau boleh buat macam style kuah rendang)
- masukkan garam dan gaulkan sebati
- angkat dan hidangkan dengan nasi putih
note: rasa seperti asam pedas dan rendang
source: noormasri
0 comments:
Post a Comment