Pages

5 April 2009

Ayam masak ungkep

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1 keping asam keping
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1-2 sudu besar cili kisar - optional
1 batang serai - diketuk
garam secukup rasa
air secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan2 tumbuk A - disangai & tumbuk hingga lumat:
2 sudu besar ketumbar biji
1/2 sudu besar jintan halus/putih

Bahan2 tumbuk B - tumbuk hingga lumat:
2cm halia
6 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

cara:
  1. panaskan minyak, masukkan bahan2 tumbuk A dan B, serbuk kunyit, serai dan cili kisar
  2. tumis sehingga garing
  3. masukkan ayam, asam keping dan air secukupnya
  4. renehkan sehingga ayam empuk dan kuah menjadi pekat (kepekatan kuah bergantung pada suka masing2 tapi kalau boleh buat macam style kuah rendang)
  5. masukkan garam dan gaulkan sebati
  6. angkat dan hidangkan dengan nasi putih

note: rasa seperti asam pedas dan rendang

source: noormasri

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin