150gm digestive biscuits
75gm unsalted butter - dicairkan atau biarkan berada pada suhu bilik (lembut)
600gm philadelphia cream cheese - biarkan pada suhu bilik
150gm gula kastor
3 biji telur
3 biji telur putih
1 1/2 camb esen vanila
1 1/2 camb jus lemon
Bahan2 untuk topping:
145ml sour cream
1 camb gula kastor
1/2 camt esen vanila
cara:
- kisar digestive biscuits sehingga hancur
- masukkan ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan mentega cair sehingga sebati
- kemudian masukkan ke dalam springform tin dan tekankan dengan belakang sudu supaya rata
- simpankan di dalam fridge supaya keras sedikit
- selepas itu pukul cream cheese sehingga gebu dan masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga sebati dan ringan (adunan diangkat dengan spatula tidak jatuh)
- masukkan telur dan telur putih sambil dipukul
- akhir sekali masukkan esen vanila dan jus lemon
- pukul rata
- tuangkan ke dalam springform tin yang diisi dengan biskut tadi
- balutkan springform dengan aluminium foil dan letakkan di atas baking tray
- tuangkan air panas ke dalam baking tray tadi dan bakar secara water bath pada suhu 180C selama 50 min
- untuk membuat topping: masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan dan pukul dengan menggunakan whisker sehingga sebati
- selepas 50 min keluarkan kek tadi dan sapukan topping sehingga rata
- bakar lagi selama 10-15 min
- setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan sejuk kemudian simpan di dalam fridge dalam 20 min sebelum dipotong
source: nigella lawson (cara diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment