1/2 ekor ayam atau 1 kg kepak ayam - dipotong kecil
air secukupnya
4 biji ubi kentang - dibelah 4
1 batang karot - dipotong kecil/bulat
2cm halia - dihiris
1 paket sup bunjut
1 tangkat daun sup/daun bawang - diracik/hiris
bawang goreng
minyak untuk menumis
Bahan2 tumbuk/kisar:
5 ulas bawang kecil
1 inci halia
2 ulas bawang putih
cara:
- masukkan air secukupnya ke dalam periuk dan masukkan hirisan halia
- didihkan dengan api sederhana
- bila air sudah mula mendidih masukkan ayam, ubi kentang dan karot
- masak sehingga ayam dan ubi kentang separuh empuk
- sementara itu panaskan kuali dan tumiskan bahan2 tumbuk/kisar sehingga garing dan naik bau
- ketepikan minyak ayam yang kelihatan kehitaman
- tuangkan ke dalam periuk ayam tadi bersama2 dengan sup bunjut
- kacau sehingga rata dan masaklah sehingga ubi kentang menjadi empuk
- apabila semuanya sudah masak taburkan daun sup dan bawang goreng
- matikan api dan hidangkan
source: k.nis
2 comments:
cam berjanji jer kite wat sup ya...
ye ke ala2 tu je yg paling senang nak masak main campak2 je
Post a Comment