1kg ekor - dicuci bersih dan ditoskan
air secukupnya untuk merebus
1 kiub tulang rusuk
1 sup bunjut tulang/bunjut
1 1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
daun sup secukupnya
bawang goreng secukupnya
Bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1cm halia
cara:
- rebuskan ekor sehingga lembut lebih kurang 2-3 jam
- panaskan minyak tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau
- kemudian masukkan lada hitam dan sup bunjut tulang
- kacaukan sebati
- setelah itu tuangkan ke dalam rebusan sup ekor tadi bersama2 dengan kiub tulang rusuk
- akhir sekali bolehlah dimasukkan garam
- angkat dan taburkan dengan daun sup dan bawang goreng
3 comments:
wah nampak sedap nih....yummy...
ayam goreng tu pon nampak sedap...
pekabo puan umah? mkn sup eko nmpk..
lauk nie peberet asben tu yg selalu buat lopeh tu cuba cipta resepi baru
Post a Comment