Pages

22 April 2009

Chicken teriyaki

Bahan-bahan:
5 potong dada ayam atau peha ayam
3 camb madu
4 camb kicap manis
1 camb gula pasir
3 inci halia - diparut atau 2 camt chopped ginger (di UK ada jual dalam botol)
3 ulas bawang putih - diparut atau 2 camt chopped garlic (di UK ada jual dalam botol)
1 camt garam

cara:
  1. gaulkan semua bahan bersama2 dengan ayam sehingga sebati
  2. simpankan di dalam fridge selama 1 jam
  3. bakar pada suhu 180 - 200C selama 30-40 min atau sehingga masak
  4. siramkan lebihan perapan dan sentiasa balik2kan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat
  5. setelah masak bolehlah dihidangan dengan nasi ayam, nasi lemak atau dengan salad

source: k.rinnchan (diubah sedikit)

3 comments:

Aishah@Ariffin@Aqil said...

wah best nih...

noreen said...

sodap bangat nak2 makan ngan nasi ayam atau nasi lemak

MATA GEMBIRA said...

yeah..yeah..ada idea untuk masak petang nie..saya link blog awak kat blog saya ehhhh

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin