150gm digestive biscuits
75gm unsalted butter - dicairkan atau biarkan berada pada suhu bilik (lembut)
600gm philadelphia cream cheese - biarkan pada suhu bilik
150gm gula kastor
3 biji telur
3 biji telur putih
1 1/2 camb esen vanila
1 1/2 camb jus lemon
Bahan2 untuk topping:
145ml sour cream
1 camb gula kastor
1/2 camt esen vanila
cara:
- kisar digestive biscuits sehingga hancur
- masukkan ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan mentega cair sehingga sebati
- kemudian masukkan ke dalam springform tin dan tekankan dengan belakang sudu supaya rata
- simpankan di dalam fridge supaya keras sedikit
- selepas itu pukul cream cheese sehingga gebu dan masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga sebati dan ringan (adunan diangkat dengan spatula tidak jatuh)
- masukkan telur dan telur putih sambil dipukul
- akhir sekali masukkan esen vanila dan jus lemon
- pukul rata
- tuangkan ke dalam springform tin yang diisi dengan biskut tadi
- balutkan springform dengan aluminium foil dan letakkan di atas baking tray
- tuangkan air panas ke dalam baking tray tadi dan bakar secara water bath pada suhu 180C selama 50 min
- untuk membuat topping: masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan dan pukul dengan menggunakan whisker sehingga sebati
- selepas 50 min keluarkan kek tadi dan sapukan topping sehingga rata
- bakar lagi selama 10-15 min
- setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan sejuk kemudian simpan di dalam fridge dalam 20 min sebelum dipotong
source: nigella lawson (cara diubah sedikit)


1 comments:
fgsdr652bd
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
Post a Comment