Pages

9 April 2009

Sup tulang resepi II

Bahan-bahan:
1kg tulang rusuk lembu
4 biji ubi kentang - dipotong 4
air secukupnya
1 sup bunjut tulang
2 tangkai daun sup - diracik
bawang goreng
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1cm halia

1 sudu kecil jintan putih - disangai & ditumbuk
1/2 sudu kecil jintan manis - disangai & ditumbuk
1 1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk

Bahan2 penumis:
4 biji buah pelaga - diketuk
1cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih

cara:
  1. rebuskan tulang lembu bersama kulit kayu manis sehingga dagingnya lembut
  2. masukkan ubi kentang dan biarkan sehingga empuk
  3. sementara itu panaskan minyak tumiskan bahan2 kisar, bahan2 tumbuk, sup bunjut tulang dan bahan2 penumis sehingga naik bau
  4. tuangkan ke dalam periuk rebusan tulang tadi
  5. masukkan garam secukup rasa dan kacau rata
  6. akhir sekali masukkan daun sup dan bawang goreng
  7. angkat dan hidangkan

source: majalah saji (telah diubah)

2 comments:

Abang Sexy said...

Saya masak untuk Ramadhan ni

Adek Lidah said...

Susah2 aje ! Air you dh banyak dahhhh !

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin