500gm tepung roti
80gm gula kastor
8gm (2 1/2 camt) instant yeast
250gm susu segar - sejuk
50gm telur (lebih kurang 1 biji) - dipukul sedikit
65gm butter atau marjerine
1 camt garam
Bahan2 untuk topping:
200gm mentega
100gm gula pasir
1 biji telur
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap
- keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- setelah itu bentukkan doh tadi menjadi bulat besar dan rehatkan selama 10 min
- bahagikan doh kepada beberapa bahagian dengan setiap satu seberat 60gm dan bentukkan setiap doh menjadi bulat
- susunkan ke atas baking tray dan biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah tin kek tadi disimpan di dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan tin tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- sementara itu bolehlah di campurkan semua bahan2 untuk topping dan gaulkan sebati
- masukkan ke dalam piping bag
- selepas itu bolehlah di guntingkan permukaan setiap doh tadi dan pipekan topping ke atasnya
- lakukan sehingga habis dan bakar pada suhu 190C selama 10-15 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk di atas redai
source: aunty yochana (diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment