500gm basmathi - dicuci bersih dan direndam selama 2 jam
6 keping kepak ayam
1 camb rempah beriani
1/4 camt serbuk kunyit
250gm karot - dihiris halus
200-250ml air
800ml air - untuk nasi
100ml susu cair/segar - untuk nasi
30ml minyak
40gm minyak sapi
3 helai daun pandan - dipotong 3cm
garam secukup rasa
Bahan2 A:
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Bahan2 kisar/tumbuk:
1 labu bawang besar
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia
Bahan2 hiasan:
1-2 biji buah tomato - dipotong dadu
buah gajus
daun parsli
cara:
- panaskan minyak dan minyak sapi
- tumiskan bahan2 A, bahan2 kisar, rempah beriani dan serbuk kunyit sehingga wangi
- masukkan kepak ayam dan kacau sehingga kering airnya
- tuangkan air dan tutupkan periuk
- bila ayam masak, keluarkan
- kacau rempah tadi sehingga hampir kering
- masukkan air, susu cair/segar, daun pandan dan garam secukup rasa
- bila mendidih, masukkan beras dan karot (selepas ini bolehlah dimasukkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa)
- masak hingga kering air dan kemudian tutup periuk
- hidangkan nasi dengan ayam dan taburkan dengan bahan2 hiasan
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment