Pages

1 May 2009

Nasi beriani ayam

Bahan-bahan:
500gm basmathi - dicuci bersih dan direndam selama 2 jam
6 keping kepak ayam
1 camb rempah beriani
1/4 camt serbuk kunyit
250gm karot - dihiris halus
200-250ml air
800ml air - untuk nasi
100ml susu cair/segar - untuk nasi
30ml minyak
40gm minyak sapi
3 helai daun pandan - dipotong 3cm
garam secukup rasa

Bahan2 A:
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

Bahan2 kisar/tumbuk:
1 labu bawang besar
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia


Bahan2 hiasan:
1-2 biji buah tomato - dipotong dadu
buah gajus
daun parsli

cara:
  • panaskan minyak dan minyak sapi
  • tumiskan bahan2 A, bahan2 kisar, rempah beriani dan serbuk kunyit sehingga wangi
  • masukkan kepak ayam dan kacau sehingga kering airnya
  • tuangkan air dan tutupkan periuk
  • bila ayam masak, keluarkan
  • kacau rempah tadi sehingga hampir kering
  • masukkan air, susu cair/segar, daun pandan dan garam secukup rasa
  • bila mendidih, masukkan beras dan karot (selepas ini bolehlah dimasukkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa)
  • masak hingga kering air dan kemudian tutup periuk
  • hidangkan nasi dengan ayam dan taburkan dengan bahan2 hiasan

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin