Beberapa keping beef steak
4 sudu makan sos blackpepper - kalau di UK beli brand HP steak sauce
sedikit minyak untuk menumis
sedikit mentega untuk menumis
Bahan2 kisar:
6 ulas bawang putih atau 1 sudu kecil crushed garlic
1 inci halia atau 1 sudu kecil crushed ginger
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap
2 sudu makan madu
Bahan2 untuk mushroom sos:
1 cawan cendawan butang - dihiris
1 labu bawang besar - dicincang/dipotong dadu
2 camb tepung gandum
500ml air rebusan ayam atau 1 kiub chicken cube + 500ml air
2-3 camb kicap pekat
1 camb herba italy atau mix herb
sserbuk lada hitam
garam - jika perlu
2 camb minyak
2 camb mentega
cara:
- jika menggunakan crushed garlic dan crushed ginger cuma masukkan semua bahan2 ke dalam mangkuk besar bersama dengan sos blackpepper dan gaulkan rata
- atau satukan bahan2 kisar dan sos blackpepper di dalam mangkuk dan gaulkan sebati
- kemudian masukkan steak ke dalam sos tadi dan gaulkan sebati
- perapkan sekurang2nya 2 jam
- panaskan kuali non-stick dan letakkan sedikit minyak dan mentega
- kemudian gorengkan beef steak tadi selama 12-15 minit
- angkat dan ketepikan
- atau boleh jugak dipanggang di dalam oven dan kemudian digoreng kemudian
- untuk sos: panaskan kuali dengan minyak dan mentega
- tumiskan bawang besar sehingga wangi
- kemudian masukkan pula tepung dan kacau sebati
- setelah itu masukkan bahan2 yang lain dan kacau rata
- biarkan kuah hingga pekat
- kemudian hidangkan bersama2 dengan beef steak tadi
note: beef boleh digantikan dengan lamb chop
source: Diana
0 comments:
Post a Comment