Pages

12 May 2009

Beef steak

Bahan-bahan:
Beberapa keping beef steak
4 sudu makan sos blackpepper - kalau di UK beli brand HP steak sauce
sedikit minyak untuk menumis
sedikit mentega untuk menumis

Bahan2 kisar:
6 ulas bawang putih atau 1 sudu kecil crushed garlic
1 inci halia atau 1 sudu kecil crushed ginger
3 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap
2 sudu makan madu

Bahan2 untuk mushroom sos:
1 cawan cendawan butang - dihiris
1 labu bawang besar - dicincang/dipotong dadu
2 camb tepung gandum
500ml air rebusan ayam atau 1 kiub chicken cube + 500ml air
2-3 camb kicap pekat
1 camb herba italy atau mix herb
sserbuk lada hitam
garam - jika perlu
2 camb minyak
2 camb mentega


cara:
  • jika menggunakan crushed garlic dan crushed ginger cuma masukkan semua bahan2 ke dalam mangkuk besar bersama dengan sos blackpepper dan gaulkan rata
  • atau satukan bahan2 kisar dan sos blackpepper di dalam mangkuk dan gaulkan sebati
  • kemudian masukkan steak ke dalam sos tadi dan gaulkan sebati
  • perapkan sekurang2nya 2 jam
  • panaskan kuali non-stick dan letakkan sedikit minyak dan mentega
  • kemudian gorengkan beef steak tadi selama 12-15 minit
  • angkat dan ketepikan
  • atau boleh jugak dipanggang di dalam oven dan kemudian digoreng kemudian
  • untuk sos: panaskan kuali dengan minyak dan mentega
  • tumiskan bawang besar sehingga wangi
  • kemudian masukkan pula tepung dan kacau sebati
  • setelah itu masukkan bahan2 yang lain dan kacau rata
  • biarkan kuah hingga pekat
  • kemudian hidangkan bersama2 dengan beef steak tadi

note: beef boleh digantikan dengan lamb chop

source: Diana

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin