Bahan-bahan (10 biji):
300gm tepung roti
200ml air
14gm gula pasir
3.5gm garam
16gm shortening
3gm (1 camt) instant yeast
6gm susu tepung
1 biji telur - dipukul sedikit untuk sapuan ke atas doh
Topping:
sos pizza
sosej
chicken breast - dipotong dadu dan digoreng sekejap
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap
- selepas itu keluarkan dari BM dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- setelah itu bahagikan doh kepada 10 bahagian dengan setiap satu seberat 50gm
- buatkan bentuk bulat dan rehatkan sekejap selama 10 min
- kemudian ambil sebiji doh dan canaikan menjadi bulat sebesar lebih kurang 10cm
- lipatkan ke atas dan ke dalam bahagian tepi seperti di dalam gambar
- susunkan ke atas baking tray dan lakukan sehingga habis
- biarkan doh naik dua kali selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan/atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- sapukan kesemua roti dengan telur
- kemudian sapukan sos pizza dan hiaskan dengan topping yang disukai
- bakar pada suhu 180C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan
source: yani, myr (cara diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment