Pages

19 May 2009

Ikan tenggiri masak lemak cili

Bahan-bahan:
1 ekor ikan tenggiri - potong ikut suka
1/2 biji kelapa parut - diperah dengan 1 cawan air
1 keping asam keping
1 batang serai - dititik
daun limau purut/daun kunyit - dihiris
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
5 batang cili padi hijau - nak pedas boleh tambahkan

cara:
  • ikan diperap dengan serbuk kunyit dan garam
  • gorengkan sekejap dan ketepikan
  • panaskan minyak
  • tumiskan serai sehingga wangi
  • masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga naik minyak
  • setelah itu perasakan dengan garam
  • masukkan pula santan dan didihkan seketika (santan perlulah dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak)
  • apabila mendidih masukkan asam keping dan ikan tenggiri tadi
  • gaulkan rata
  • akhir sekali masukkan daun limau purut/daun kunyit
  • tutupkan api dan hidangkan dengan nasi

source: k.nis

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin