1 ekor ikan tenggiri - potong ikut suka
1/2 biji kelapa parut - diperah dengan 1 cawan air
1 keping asam keping
1 batang serai - dititik
daun limau purut/daun kunyit - dihiris
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
5 batang cili padi hijau - nak pedas boleh tambahkan
cara:
- ikan diperap dengan serbuk kunyit dan garam
- gorengkan sekejap dan ketepikan
- panaskan minyak
- tumiskan serai sehingga wangi
- masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga naik minyak
- setelah itu perasakan dengan garam
- masukkan pula santan dan didihkan seketika (santan perlulah dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak)
- apabila mendidih masukkan asam keping dan ikan tenggiri tadi
- gaulkan rata
- akhir sekali masukkan daun limau purut/daun kunyit
- tutupkan api dan hidangkan dengan nasi
source: k.nis
0 comments:
Post a Comment