Bahan-bahan (12 biji):
350gm tepung roti
50gm gula kaster
30gm mentega atau unsalted butter
1 camb tepung susu
1 camt bread improver - kalau tiada pun roti still juga lembut
1/2 camt garam
1 biji telur
200gm air sejuk
3 camt instant yeast
20gm serbuk kelapa (santan powder)
beberapa titik pandan paste atau pandan emulco
pandan kaya secukupnya
kelapa kering secukupnya
butter atau olive oil - untuk sapuan atas roti
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk buat doh
- tunggu sehingga doh siap lebih kurang selama 1 1/2 jam (bergantung pada jenis BM)
- setelah siap bolehlah dikeluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai yang telah di taburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
- setelah itu bahagikan doh kepada 12 dengan setiap satu seberat 60gm
- bentukkan setiap doh menjadi memanjang seperti bentuk sosej atau bentuk bulat
- susunkan ke dalam loyang yang telah digris terlebih dahulu dengan menjarakkan 1 jari setiap satu
- setelah siap bolehlah dibiarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan/atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- setelah doh naik bolehlah dispraykan permukaan doh tadi dengan air dan pipekan dengan pandan kaya
- kemudian bolehlah ditaburkan dengan kelapa kering
- bakar pada suhu 180C selama 20-25min atau sehingga masak dan keperangan
- sapukan dengan butter atau olive oil sebaik saja loyang dikeluarkan dari oven
source: k.rinnchan / chef khoo se yew (cara diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment