1.5kg ayam - dipotong 8 atau ikut suka
2 cawan buttermilk
1 camb pes biji sawi (mustard paste)
1 camt garam
1 camt serbuk biji sawi (mustard powder)
1 camt cayenne pepper
1 camt serbuk lada hitam kasar
2 cawan tepung gandum
1 camb serbuk penaik (baking powder)
1 camb serbuk bawang putih (garlic powder)
1/2 camt garam
minyak untuk menggoreng
cara:
- satukan buttermilk, pes biji sawi, serbuk biji sawi, garam, cayenne dan serbuk lada hitam
- gaul ayam dan tutup bekas
- simpan di dalam fridge selama 2 jam atau semalaman
- panaskan oven pada suhu 80C
- satukan tepung, baking powder, serbuk bawang putih dan garam di dalam mangkuk/loyang
- masukkan ayam dan salutkan
- biarkan ayam selama 10 min dan terbalikkan supaya salutannya rata
- buangkan baki tepung
- gorengkan ayam terendam (deep fryer) di atas api sederhana hingga masak dan keemasan
- angkat dan letak di atas baking tray
- letakkan di dalam oven supaya sentiasa panas
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment