1.5kg ayam - dipotong 8 atau ikut suka
2 cawan buttermilk
1 camb pes biji sawi (mustard paste)
1 camt garam
1 camt serbuk biji sawi (mustard powder)
1 camt cayenne pepper
1 camt serbuk lada hitam kasar
2 cawan tepung gandum
1 camb serbuk penaik (baking powder)
1 camb serbuk bawang putih (garlic powder)
1/2 camt garam
minyak untuk menggoreng
cara:
- satukan buttermilk, pes biji sawi, serbuk biji sawi, garam, cayenne dan serbuk lada hitam
- gaul ayam dan tutup bekas
- simpan di dalam fridge selama 2 jam atau semalaman
- panaskan oven pada suhu 80C
- satukan tepung, baking powder, serbuk bawang putih dan garam di dalam mangkuk/loyang
- masukkan ayam dan salutkan
- biarkan ayam selama 10 min dan terbalikkan supaya salutannya rata
- buangkan baki tepung
- gorengkan ayam terendam (deep fryer) di atas api sederhana hingga masak dan keemasan
- angkat dan letak di atas baking tray
- letakkan di dalam oven supaya sentiasa panas
source: puan norzailina nordin


1 comments:
fgsdr652bd
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
Post a Comment