Pages

4 May 2009

Kuah sate/kacang

Bahan-bahan:
600gm kacang tanah - digoreng dengan sedikit minyak atau boleh jugak dibakar di dalam oven
60gm asam jawa
240gm gula pasir
2 batang serai - dititik
sejari lengkuas - dititik
minyak untuk menumis

Bahan2 kisar:
30 batang cili kering
3 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
8 biji buah keras
sejari kunyit hidup
40gm belacan

cara:
  • kacang tanah yang telah digoreng tadi dikisar kasar jangan terlalu halus
  • asam jawa diramas dengan 6 cawan air dan ditapis
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga garing dan wangi
  • masukkan serai dan lengkuas
  • tuangkan air asam jawa dan kacaukan rata
  • masukkan pula gula pasir dan garam secukup rasa
  • akhir sekali barulah dimasukkan kacang dan masaklah sehingga mendidih dengan api yang sederhana
  • kuah sate ini perlu dikacau selalu supaya dasarnya tidak hangus
  • masaklah sehingga kepekatan yang diinginkan
  • enak dimakan setelah disimpan semalaman

source: rossya

2 comments:

ishiko extand said...

resepi ni untuk bapa batang sate

ishiko extand said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin