Bahan-bahan (4 biji):
Bahan2 doh:
150gm tepung roti
1 camb susu tepung
1/4 camt garam
30gm gula pasir
1 camb telur yang telah dipukul
1 camt instant yeast
70gm air
15gm mentega
Bahan2 untuk polo pastry:
50gm tepung gandum
25gm icing sugar atau sugar powder atau gula kaster
secubit garam
1 camb telur yang telah dipukul
30gm mentega
1/2 camt susu tepung
egg wash:
1 biji telur
1 camb air
cara:
- masukkan semua bahan doh ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap
- sementara menunggu doh siap bolehlah di sediakan polo pastry
- pukul mentega dan gula sehingga sebati (cukup sekadar menggunakan whisker)
- kemudian masukkan gula, garam dan susu tepung
- kacau lagi sehingga sebati
- masukkan pula telur dan kacau rata
- akhir sekalu kaupbalikkan tepung ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati (jangan terlalu overmix)
- bolehlah disimpan di dalam fridge untuk mengeraskan sedikit polo pastry lebih kurang 30 - 45 min
- setelah doh siap bolehlah dikeluarkan dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- setelah itu bentukkan doh menjadi bentuk bulat dan rehatkan selama 10 min
- kemudian bahagikan doh kepada 4 bahagian dengan setiap satu seberat 70gm
- bentukkan setiap doh menjadi bulat
- keluarkan polo pastry dari fridge dan bahagikan kepada 4 bahagian dengan setiap satu seberat 30gm
- bentukkan setiap satu menjadi bulat (cara membuat sama seperti membuat karipap pusing - lihat dalam gambar)
- ambil satu polo pastry dan tepekkan di atas tangan
- setelah itu ambil satu doh dan letakkan di atas polo pastry (jika polo pastry terlalu lembik bolehlah digolekkan ke atas sedikit tepung)
- tutupkan dengan polo pastry dan bentukkan menjadi bulat - lihat seperti di dalam gambar
- lakukan sehingga habis dan susunkan ke atas baking tray
- untuk egg wash bolehlah dicampurkan kedua2 bahan dan kacaukan rata
- sapukan egg wash ke atas setiap doh tadi dan lorekkan ikut style masing2 atau tekankan dengan pastry cutter - boleh lihat cara di sini
- setelah itu biarkan ianya naik sekali lagi selama 45min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan baking tray tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan/atas baking tray tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- selepas itu bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk di atas redai
note: rasa polo bun nie sama dengan roti boy
source: kitchen corner
2 comments:
HAPPY Mother's Day.. Noreen.
thanks ayu
Post a Comment