1 ekor ayam - di potong kecil
3 labu bawang besar - dipotong bulat
3 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
200gm tomato puree atau tomato sos
4 biji buah tomato - dibelah 6
2 batang serai - dititik
3cm lengkuas - dititik
garam dan gula secukup rasa
sedikit kacang peas dan bawang goreng - untuk taburan
2 tangkai daun ketumbar - dihiris kasar
Bahan2 kisar:
10 tangkai lada kering
4 ulas bawang putih
3cm halia
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis biji
cara:
- ayam dilumurkan dengan garam dan kunyit serbuk
- goreng separuh masak dan ketepikan
- panaskan minyak
- tumiskan bawang besar, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, serai, lengkuas dan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing
- masukkan 1 cawan air, tomato puree/tomato sos, garam dan gula
- gaulkan sebati
- kemudian masukkan ayam dan gaulkan rata
- bila kuah sudah pekat dan ayam sudah masak bolehlah dimasukkan buah tomato, kacang peas, bawang goreng dan daun ketumbar
- gaulkan sebati
- angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi, roti prata dan sebagainya
note: elok dimasak malam sebelumnya supaya rempah lebih sebati
source: k.rossya (diubah sedikit)
0 comments:
Post a Comment