1 kg daging lembu/kambing/ayam - dihiris nipis (gunakan daging batang pinang)
Bahan2 kisar A:
1 inci halia
5 ulas bawang putih
3 batang serai
½ inci lengkuas
½ inci kunyit hidup atau 2 sudu teh kunyit serbuk
Bahan2 kisar B - disangai dahulu:
5 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan halus
1 sudu besar jintan kasar
150g gula pasir
150 gm gula merah
2 sudu teh garam atau secukup rasa
cara:
- gaulkan semua bahan dan perapkan selama kira2 5 jam atau semalaman
- panaskan minyak yang banyak (goreng secara terendam) dan gorengkan daging/ayam sehingga masak dan garing
- atau boleh juga dicucuk dengan lidi satay dan bakar sehingga masak
- hidangkan dengan nasi impit, bawang, timun dan kuah satay
note: jika suka satay yang agak garing bolehlah digoreng lebih lama sedikit. jika tidak cukup sekadar masak
source: bro rozzan
0 comments:
Post a Comment