Pages

19 May 2009

Honey lemon chiffon cake


Bahan-bahan:
Bahan2 A:
3 biji telur kuning
50gm madu
1 biji lemon - diparut
2 camt jus lemon
1 camb water
45gm minyak jagung
85gm tepung kek - diayak
secubit garam

Bahan2 B:
4 biji putih telur
1/8 camt cream of tartar
50gm gula pasir/kastor

cara:
  • dengan menggunakan hand whisker pukul kuning telur, madu, parutan lemon, jus lemon, air dan minyak jagung sehingga sebati
  • kemudian masukkan tepung dan gaulkan rata. ketepikan
  • pukul telur putih dengan cream of tartar sehingga berbuih
  • kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali sambil dipukul sehingga gebu dan adunan menjadi ringan (apabila di angkat dengan spatula adunan tidak jatuh)
  • tuangkan 1/2 adunan Bahan2 B ke dalam adunan A sambil dikaupbalikkan sehingga sebati
    lakukan sehingga habis
  • tuangkan adunan ke dalam acuan chiffon size 16 cm dan hentakkan sikit tin kek supaya keluarkan lebihan angin
  • kemudian bakar pada suhu 180C selama 20-25 min
  • setelah masak tutupkan api oven dan biarkan tin kek di dalamnya selama 5 min
  • kemudian keluarkan dan biarkan sejuk
  • bolehlah dipotong dan hidangkan

note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu "memegang" kek yang di dalam proses mengembang-naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu dan berongga

source: baking friends

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin