Bahan-bahan (4 biji):Bahan2 doh:
150gm tepung roti
1 camb susu tepung
1/4 camt garam
30gm gula pasir
1 camb telur yang telah dipukul
1 camt instant yeast
70gm air
15gm mentega
Bahan2 untuk polo pastry:
50gm tepung gandum
25gm icing sugar atau sugar powder atau gula kaster
secubit garam
1 camb telur yang telah dipukul
30gm mentega
1/2 camt susu tepung
egg wash:
1 biji telur
1 camb air
cara:
- masukkan semua bahan doh ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- tunggu sehingga siap
- sementara menunggu doh siap bolehlah di sediakan polo pastry
- pukul mentega dan gula sehingga sebati (cukup sekadar menggunakan whisker)
- kemudian masukkan gula, garam dan susu tepung
- kacau lagi sehingga sebati
- masukkan pula telur dan kacau rata
- akhir sekalu kaupbalikkan tepung ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati (jangan terlalu overmix)
- bolehlah disimpan di dalam fridge untuk mengeraskan sedikit polo pastry lebih kurang 30 - 45 min
- setelah doh siap bolehlah dikeluarkan dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- setelah itu bentukkan doh menjadi bentuk bulat dan rehatkan selama 10 min
- kemudian bahagikan doh kepada 4 bahagian dengan setiap satu seberat 70gm
- bentukkan setiap doh menjadi bulat
- keluarkan polo pastry dari fridge dan bahagikan kepada 4 bahagian dengan setiap satu seberat 30gm
- bentukkan setiap satu menjadi bulat (cara membuat sama seperti membuat karipap pusing - lihat dalam gambar)
- ambil satu polo pastry dan tepekkan di atas tangan
- setelah itu ambil satu doh dan letakkan di atas polo pastry (jika polo pastry terlalu lembik bolehlah digolekkan ke atas sedikit tepung)
- tutupkan dengan polo pastry dan bentukkan menjadi bulat - lihat seperti di dalam gambar
- lakukan sehingga habis dan susunkan ke atas baking tray
- untuk egg wash bolehlah dicampurkan kedua2 bahan dan kacaukan rata
- sapukan egg wash ke atas setiap doh tadi dan lorekkan ikut style masing2 atau tekankan dengan pastry cutter - boleh lihat cara di sini
- setelah itu biarkan ianya naik sekali lagi selama 45min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan baking tray tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan/atas baking tray tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- selepas itu bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 15 min atau sehingga masak dan keperangan
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuk di atas redai
note: rasa polo bun nie sama dengan roti boy
source: kitchen corner


3 comments:
HAPPY Mother's Day.. Noreen.
thanks ayu
hhsgg7307k
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
Post a Comment