Bahan-bahan (12 biji):350gm tepung roti
50gm gula kaster
30gm mentega atau unsalted butter
1 camb tepung susu
1 camt bread improver - kalau tiada pun roti still juga lembut
1/2 camt garam
1 biji telur
200gm air sejuk
3 camt instant yeast
20gm serbuk kelapa (santan powder)
beberapa titik pandan paste atau pandan emulco
pandan kaya secukupnya
kelapa kering secukupnya
butter atau olive oil - untuk sapuan atas roti
cara:
- masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk buat doh
- tunggu sehingga doh siap lebih kurang selama 1 1/2 jam (bergantung pada jenis BM)
- setelah siap bolehlah dikeluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai yang telah di taburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan selama 10 min
- setelah itu bahagikan doh kepada 12 dengan setiap satu seberat 60gm
- bentukkan setiap doh menjadi memanjang seperti bentuk sosej atau bentuk bulat
- susunkan ke dalam loyang yang telah digris terlebih dahulu dengan menjarakkan 1 jari setiap satu
- setelah siap bolehlah dibiarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
- apitkan kiri kanan/atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
- setelah doh naik bolehlah dispraykan permukaan doh tadi dengan air dan pipekan dengan pandan kaya
- kemudian bolehlah ditaburkan dengan kelapa kering
- bakar pada suhu 180C selama 20-25min atau sehingga masak dan keperangan
- sapukan dengan butter atau olive oil sebaik saja loyang dikeluarkan dari oven
source: k.rinnchan / chef khoo se yew (cara diubah sedikit)


1 comments:
tsvrt31gf35
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
Post a Comment