Pages

13 June 2009

Ban buttermilk bermadu


Bahan-bahan (12 biji):
3 cawan (380gm) tepung roti
2 camt yis
1 1/2 camt garam
3/4 cawan buttermilk
3 camt mentega atau unsalted butter
3 camb madu
1/2 cawan air

Bahan2 inti:
200ml susu cair (evaporated milk)
1/2 cawan (115gm) gula kastor
240gm mentega
300gm serbuk badam (ground almond)
2 biji telur
secubit garam
1/2 camt serbuk kulit kayu manis

cara:
  • untuk membuat doh: masukkan semua bahan ke dalam bread maker dan tekankan untuk setting doh (dimulakan memasuki bahan2 cair dahulu dan jangan biarkan yis dan garam bercampur kerana yis akan menjadi tidak aktif)
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam (ini bergantung pada jenis BM masing2)
  • selepas siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah disapukan dengan sedikit tepung (peringatan: jika doh lembik, pastikan tangan sentiasa disapu dengan tepung)
  • tumbuk2kan doh supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bentukkan doh menjadi bulat yang besar dan rehatkan sekejap selama 10-15 min
  • selepas itu bolehlah dibahagikan doh tadi kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 55gm
  • bentukkan setiap satu doh menjadi bulat
  • ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan
  • isikan inti dan tutupkan semula menjadi bulat
  • susunkan di atas loyang/baking tray yang telah digris terlebih dahulu
  • lakukan sehingga habis
  • setelah itu biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min
  • jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  • apitkan kiri kanan atau atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
  • kemudian bakar pada suhu 190C selama 12-15 min atau sehingga masak dan keperangan (jika suka bolehlah disapukan dengan 1 biji kuning telur + 1 camt susu segar atau cair dan kacaukan sebati)
  • keluarkan dari oven dan sapukan permukaan roti dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut (ini bergantung pada kesukaan masing2 jika hendak disapukan dengan mentega)
  • cara memasak inti: di dalam periuk tahan panas, satukan gula, susu dan mentega
  • panaskan di atas api sederhana
  • masukkan serbuk badam, telur dan kacaukan rata
  • didihkan selama 1 min
  • ketepikan dari api
  • masukkan garam dan serbuk kulit kayu manis
  • kacau rata dan biarkan sejuk di dalam fridge sebelum digunakan (inti boleh disediakan sehari atau beberapa hari sebelumnya)

note: jika tiada stok buttermilk bolehlah disubstitutekan dengan campuran susu segar + 1 camb jus lemon = 1 cawan. inti bergantung pada kesukaan masing2

source: puan norzailina nordin

3 comments:

Anonymous said...

Nampak menarik jer bun buttermilk nie..kat sini takde plak jual buttermilk nih.huhu

noreen said...

kalau tak ada boleh substitute ngan fresh milk + 1 camb lemon jadikan satu cawan

Anonymous said...

tsvrt31gf35
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin