Pages

14 June 2009

Kuih kasui resepi II

Bahan-bahan:
240gm gula merah
500ml air
120gm tepung beras
60gm tepung ubi
60gm tepung gandum
250ml air
2 camt air kapur

200gm kelapa parut
1/2 camt garam

cara:
  • masak gula merah dengan 500ml air sehingga gula larut
  • tapiskan dan biarkan sejuk
  • setelah itu masukkan semua tepung, air kapur, 250ml air dan air gula merah ke dalam blender
  • blend sehingga sebati
  • griskan loyang 20cm dengan sedikit minyak
  • kemudian tapiskan adunan tadi ke dalam loyang dan kukus sehingga masak
  • setelah masak biarkan sejuk
  • potong dan gaulkan dengan campuran kelapa parut dan garam
  • hidangkan

note: pada yang tinggal di negara yang susah untuk mendapat fresh kelapa parut, bolehlah digunakan dessicated coconut dan campurkan dengan sedikit air, kemudian masukkan ke dalam microwave sekejap

source: ayu, frd

1 comments:

Azira Ldu said...

terima kasih resepi kuih ni

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin